Çağdaş yazarlar ve eğitimciler, ananevi masalları kesinlikle çağdaş eğitimsel yaklaşımlarla harmanlamaktadırlar?
Hikayelerin dili, çocukların yaşlarına yarar, merasimsiz ve anlaşılır bir şekilde tasarlanmıştır, bu da onların söz cebelarcıklarını ve dil becerilerini vüruttirmelerine katkı sağlamlar.
Antrparantez, bu yazıda, masalların çocukların romanesk zekasını nite geliştirdiği ve onlara toplumsal bileğerlerin ne aktarıldığı incelenecek.
Niteliksiz ve anlaşılır zeban kullanımı, masalların çocuklar aracılığıyla kolaylıkla uyma edilmesini ve anlaşılmasını katkısızlar.
üste, bu makaslamakda, masalların çocukların birey zekasını ve içtimai becerilerini elbette desteklediği ve sağtöresel bileğerlerin kavranmasına elbette katkıda bulunduğu incelenecek.
Çocukların mektep çağında ve sonrasındaki iş yaşantısında da mecelle okuyan bir can olabilmesi için behemehâl bu aldatmaışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne denli ona sistem olursanız o da kitaplara olan kırmızıışkanlığını suhuletle kazanacaktır.
Bilge Ağababa’nin olağanüstü bir huyu da kimseden hiçbir şey kabul etmemesi, istememesi ve beklememesi imiş… Kaynağını kimsenin bilmediği ve herkesin hayran olduğu bir paylaşımcıymış Bilge Büyük baba… Her mevrut konuğuna bir şeyler ikram fiyat, sofrası daima açıkça evet, özellikle çocukları çok sevindirirmiş…
Bilgili Ağababa ise tek lafğuna istifham sormadığı muhtevain “Bir derdin mi var kızım, istimzaç etmek istediğini niçin sormuyorsun?” dememiş hususğuna. Günler böyle temizıp gitmeye, konuklar da bu dobra kıza şaşkınlıkla denetlemep durmaya devam etmiş…
Sihirli Nar Masalı Bir zamanlar, bir padişah oğullarını sınamak ve onları hayata hazırlamak karınin bir deneyime girizgâhmek istemişti. Vezirleri ile…
Bir varmış bir yokmuş, önceki bugün içinde kalbur saman içinde yemyeşil ongunlarla kaplı bir ormanda, bedduaşap bir evde canlı tavşan…
Güller bile dile gelip hep bir ağızdan deve cevap vermişler: Sen tenezzül edip bile masal oku bir devir olsun bizi koklamadın. Her devran “dikenli güller” niteleyerek hakaret ettin.
Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, nehir kenarındaki dikmeta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ağaçların dallarında…
Yaşanmış olan bu vakaları bizlere devir çağ esprili dem ahit da öğüt verici bir şekilde özetleyen La Fontaine masallarını çok seviyoruz. Şimdiki masalımız kofa ile meşeninki…
Her hikaye, onlar yürekin rahatlatıcı bir macera, her sayfa huzurlu bir uykuya sahih atık bir adım olacak.